U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

10  & 11 en 17 & 18 september 2022: Kunst- en Monumentenroute Moerdijk 

In het weekend van 10 en 11 en ook op 17 en 18 september is er weer de Kunst- en Monumentenroute in de gemeente Moerdijk. Openingstijden Museum Zevenbergen: van 11:00 tot 17:00 uur

Expositie: De haven van Zevenbergen in de kunst

Museum Zevenbergen van de Heemkundekring Willem van Strijen (Zuidhaven 17 in Zevenbergen) doet daar ook aan mee. In deze weekenden is er in het museum beeldende kunst te zien met als motto "De Zevenbergse Haven in de kunst". Er hangt dan werk van verschillende, vaak Zevenbergse kunstenaars, die zich hebben laten inspireren door de Zevenbergse Haven.  De werken variëren van grote schilderijen tot pen- en potloodtekeningen op bescheiden formaat.

Aan de expositie is tevens een wedstrijd voor kinderen en volwassenen verbonden. Het gaat er om kunstwerken te herkennen aan schijnbaar onbelangrijke details. Kom eens proberen.

Klik hier om de voorlopige catalogus in te zien (wordt nog aan gewerkt)

Klik hier voor een introductiefilmpje voor de expositie.

Filmfestivalletje van de historische film van Zevenbergen

Verder draaien we op deze dagen films uit ver vervlogen tijden over Zevenbergen en met Zevenbergse mensen. Sommige van deze films heeft u misschien al eerder gezien, maar ze zijn voor deze gelegenheid verder opgeknapt, zodat het allemaal wat minder wazig is.  

Klik hier voor de trailer van dit kleine filmfestivalletje.

 

In het weekend van 10 & 11 september houdt de Fotoclub Moerdijk ook een tentoonstelling in De Schuur met dezelfde openingstijden. Tijdens die tentoonstelling is de tussendeur naar Museum Zevenbergen geopend en kunt u ook bij ons een kijkje komen nemen. 


14 september 2022: Lezing met het verhaal van de haven van Zevenbergen

Locatie:      Zaal Verhoeven, Kerkstraat 8, Zevenbergen
Tijd:            Zaal open: 19:00 uur, begin lezing 19:30 uur Toegang:    Gratis

In "het verhaal van de haven van Zevenbergen" wordt stilgestaan bij de geschiedenis van deze haven van ongeveer 1200 tot heden. Het gaat over de functies van de haven zoals: scheepvaart, uitwatering polders, riool, bluswatervoorziening, industriewater, lozing afvalwater, grondstof voor de brouwerijen, etc.

We kijken naar het graven van de haven in verschillende fasen van de 16de tot de 18de eeuw, het turfschip, de strijd tussen het waterschap (voorstander van laag water) en de stad (voorstander van hoog water), de vervuiling, de cholera en verdrinkingen van volwassenen en kinderen, de teloorgang en de redenen van de demping en ook die van het weer opengraven van de haven, etc.


16, 17 en 18 september 2022: Havendagen

Dit weekend is er ook nog de Kunst- en Monumentenroute Moerdijk. Onze activiteiten in dat kader zijn gelijk aan die in het weekend van 10 en 11 september 2022 (zie hierboven).

Maar er is dan veel meer. Deze dagen zijn ook de eerste Zevenbergse havendagen en wordt de haven feestelijk geopend, nadat dat in 2021 vanwege Covid-19 niet door kon gaan.

Op vrijdag 16 september vindt er in de avond een groot historisch spektakel plaats op de Markt met de oude haven als onderwerp.

Op zaterdag 17 september van 10:00 tot 17:00 uur is er een braderie aan de Zuidhaven. Museum Zevenbergen heeft dan ook een stand aan de Zuidhaven, tegenover het museum. Kom eens langs onze stand want .......

  • U kunt zichzelf fotograferen in een klassieke lijst met de Zevenbergse haven als achtergrond
  • We verkopen oude boventallige boeken uit onze bibliotheek
  • We verkopen nieuwe boeken, o.a. het bakkersboek, een boek over het Zevenbergs Symfonieorkest en andere boeken over de geschiedenis van Zevenbergen e.o.
  • Er zijn foto's van oud-Zevenbergen te zien
  • Geïnteresseerden in de Heemkundekring kunnen gratis een exemplaar van ons tijdschrift ophalen

Op zondag 18 september zijn er in Zevenbergen vele soorten activiteiten en optredens. Ons museum is ook dan geopend van 11:00 tot 17:00 uur.

Klik hier voor meer informatie over de havendagen in Zevenbergen.


12 oktober 2022: Kunst of Kliko

Locatie:      Zaal Verhoeven, Kerkstraat 8, Zevenbergen
Tijd:            Zaal open: 19:00 uur, begin lezing 19:30 uur
Toegang:   Gratis

Dit is een optreden waarin Cees en Anneke Prinsen–van Doorn de toehoorders meenemen in de wereld van kunst of aardige kitsch. Cees is specialist in historie en volksleven en taxateur. Anneke is columniste en zorgt met haar sappige verhalen voor de vrolijke noot!

Is dat schilderijtje nou écht zoveel waard of heeft het slechts herinneringswaarde? Wanneer is iets antiek en is het dus veel waard? Aan de hand van meegebrachte voorwerpen vertellen ze stap voor stap over goud- en zilvermerken, porselein, aardewerk brons, tombak, bakeliet, hout glas en boeken. Voor de een herkenning, voor ’n ander groot nieuws.

Bezoekers kunnen ook voorwerpen meebrengen en kijkt u dus vast eens even rond of er iets is waarvan u nu wel eens zou willen weten of het echt antiek is. Interessant is dan het verhaal achter deze kleinoden en Cees kan desgewenst de voorwerpen op waarde taxeren zoals hij al jaren voor verzekeringen doet.

Kortom, een leerzame maar vooral gezellige happening. 


11 november 2022 (18:00 uur), Poteravond

De tweede vrijdag van november, 11 november 2022 dus, hebben we weer de traditionele Poteravond voor donateurs van de Heemkundekring.  

Later volgt informatie over hoe u zich kunt inschrijven voor deze potermaaltijd. 


Datum nog niet bekend: Lezing over Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss

Deze lezing wordt verzorgd door Arie de Bruin van de Heemkundekring Jan Uten Houte uit Etten Leur.
Locatie:      Zaal Verhoeven, Kerkstraat 8, Zevenbergen
Tijd:            Zaal open: 19:00 uur, begin lezing 19:30 uur
Toegang:    Gratis

Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss werd op 11 november 1841 geboren op het 'Hof' te Oud-Gastel als zesde kind en derde zoon van Ulbo Jetze Heerma van Voss, kantonrechter te Oudenbosch. 

Hij was o.a. directeur van de suikerfabriek van Zwartenberg en woonde in Leur.  Van Voss was ook op technisch gebied vooruitstrevend. Al in 1876 werd de oude methode om met persen suiker uit de bieten te halen verlaten en werd in zijn fabriek een cirkelvormige diffusiebatterij geïnstalleerd, die een veel hoger rendement gaf. Van Voss ging zelf naar Bohemen om de werking daarvan te leren.

Zijn suikerfabriek was een van de eerste met elektrisch licht en telefoon. De erkenning van zijn technisch inzicht kwam in 1919 toen de Technische Vereeniging van Beetwortelsuikerfabrikanten en Raffinadeurs hem tot erelid benoemde. Tevens richtte de vereniging het Heerma van Voss-Fonds op, bedoeld als ondersteuning van onderzoek op chemisch gebied en dan vooral met betrekking tot suiker. Van Voss doneerde het geld hiervoor.

Hij was een sociaal werkgever en adviseur van de Nederlandse regering.  Maar hij werd het meest beroemd doordat hij als eerste in Nederland een vliegtuig liet opstijgen en wel in Etten Leur. Dit om zijn interesse voor de techniek te onderstrepen.