U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

27 november 2021: Laatste openstelling Pietenhuis

Klik hier voor meer informatie


12 november 2021: Poteravond

De Poteravond op de tweede vrijdag van november, dit jaar dus 12 november, gaat dit jaar door, tenzij natuurlijk Corona alsnog roet in het eten gooit. Donateurs (met introduces) zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Datum:         12 november 2021
Locatie:        Bij Verhoeven, Kerkstraat 8, Zevenbergen
Aanvang:     18.30 uur, zaal open 18.00 uur

De kosten van de maaltijd bedragen € 17,= (excl. drankjes) en u rekent zoals altijd af aan het eind van de avond, samen met de genoten consumpties. U kunt zich voor deze maaltijd opgeven op de volgende manieren:

  • Door een e-mail te sturen naar poteravond@heemkundezevenbergen.nl met vermelding van “Poteravond” en uw naam en het aantal personen;
  • Door te bellen naar Henk Geleijns, 06-514 364 07

Wilt u dat s.v.p. uiterlijk 5 november doen, maar liever nog eerder. Let ook op de dan geldende Corona-maatregelen.


De maand oktober 2021: Expositie Joannes Brabers

In de maand oktober loopt nog onze expositie met werk van Joannes Brabers, de kleermaker/schilder uit de 19de eeuw . Iedere zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur is de expositie te bezichtigen en kunt u ook terecht in de rest van Museum Zevenbergen natuurlijk.

Klik hier om het filmpje over Joannes Brabers te starten.


11 en 12 september 2021, Open Monumentendag

Ook dit jaar doet de Heemkundekring Willem van Strijen met haar Museum Zevenbergen weer mee aan de Open Monumentendagen. We gaan er van uit dat het dit jaar weer kan. De activiteiten op deze dagen worden later gecommuniceerd. 


10 -14 oktober 2020, Noord- en Zuidhaven van oud naar nieuw

Van 10 tot en met 14 oktober organiseren de werkgroep EXPO van de Stichting Cultuur Moerdijk en de Heemkundekring Willem van Strijen uit Zevenbergen een 5 daagse expositie over de Zevenbergse Haven

Deze vindt plaats in Theater de Schuur Kerkstraat 23, Zevenbergen.

De openingstijden zijn iedere dag van 13.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis

Wat is er zoals te zien?

  • De Heemkundekring presenteert een uitvoerige serie foto’s van de Noord- en Zuidhaven waarop de “oude haven” voor en rond de demping kan worden bekeken.
  • De maquette “tussen de bruggen”, vanaf 1955 gemaakt in 2017 door Frans v.d. Put is ook weer te zien. Voor degenen die deze hebben gemist op de Kerstexpo 2017 is dit een must.
  • De maquette van de nieuwe Haven en omgeving gemaakt in 2019 door architect Thijs van Tetering staat op het podium in het volle licht.
  • De foto’s van de bouwperiode zijn op scherm te zien vanaf het begin van de werkzaamheden tot heden. Het is de moeite waard!
  • Op de banners is te zien hoe de haven gaat worden als die gereed is

Klik hier om informatie te downloaden


Werkgroep stamboomonderzoek (2021)

Nadat we een tijdje stil lagen met de genealogiegroep, hebben een aantal mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn om deel te nemen aan een beginnersgroep voor stamboomonderzoek. Zodra de omstandigheden het toelaten, starten we daarmee. Vanwege de op 13-10-2020 aangescherpte coronaregels zal dat niet meer in 2020 zijn. 

U kunt zich via het contactformulier op deze website daarvoor opgeven.


Oktober 2020, Geschiedenisquiz 


5 november 2020 (14:00 uur): Heemkundecontact (Bibliotheek West-Brabant Locatie Zevenbergen)

Het aantal mensen dat vanwege corona in de bibliotheek kan worden toegelaten is zodanig laag dat we Heemkundecontact in november en december van 2020 niet door laten gaan. We proberen een andere manier te bedenken om foto's van vroeger in de bibliotheek te presenteren en informeren u daarover via deze website, per email en via facebook. 


13 november 2020 (18:00 uur), Poteravond

De tweede vrijdag van november, 13 november 2020 dus, hebben we weer de traditionele Poteravond.  

Vanwege corona gaat het deze keer een beetje anders dan normaal. Er is deze avond plaats voor maximaal 30 personen. Laat u zich daardoor niet weerhouden om in te schrijven. Als tegen die tijd de regels zijn versoepeld en er meer mensen worden toegelaten, dan kunt u misschien toch nog mee eten.

De deelnemers zitten aan tafeltjes in groepjes van maximaal 4 personen. Als u meer dan 4 personen inschrijft, geef dan aan welke 4 mensen bij elkaar aan een tafel willen zitten. Het is niet de bedoeling die avond rond te lopen, behalve dan om naar het toilet te gaan natuurlijk. Verder dienen de instructies van het personeel van Verhoeven te worden opgevolgd.

Bij uw aanmelding dienen de namen van alle deelnemers die u inschrijft te worden opgegeven.

Het spijt ons dat het allemaal iets minder ongedwongen aan toe kan gaan dan normaal, maar als we dit niet zo organiseren, dan komen we tot niets meer. De kosten bedragen € 17,- per persoon excl. drankjes.

U kunt zich voor deze maaltijd opgeven op de volgende manieren:

  • Door een e-mail te sturen naar info@heemkundezevenbergen.nl of via het contactformulier op onze website (https://www.heemkundezevenbergen.nl/contactformulier/ ) onder vermelding van “Poteravond” en uw naam en telefoonnummer en de namen van de andere door u ingeschreven personen. Bij meer dan 4 personen, dient u ook aan te geven welke personen bij elkaar aan een tafel willen zitten;
  • Door te bellen naar Henk Geleijns, 06-514 364 0
Wilt u dat s.v.p. uiterlijk 8 november doen, maar liever nog eerder als u weet dat u wilt komen.
 

3 december 2020 (14:00 uur): Heemkundecontact (Bibliotheek West-Brabant Locatie Zevenbergen)

Het aantal mensen dat vanwege corona in de bibliotheek kan worden toegelaten is zodanig laag dat we Heemkundecontact in november en december van 2020 niet door laten gaan. We proberen een andere manier te bedenken om foto's van vroeger in de bibliotheek te presenteren en informeren u daarover via deze website, per email en via facebook. 10-12-2020, lezing door Karel Leenders

   

Op 23 april 2020 zouden we onze algemene vergadering hebben gehad, maar u weet dat het dan vooral om de lezing gaat. Dit ging echter vanwege de corona crisis niet door. We hebben deze lezing nu onder voorbehoud voor de herfst van 2020 gepland. Na de zomer zal worden getracht om een datum en locatie vast te leggen.

Karel leenders heeft vooral aandacht voor het westen van Brabant. Hij promoveerde in november 1996 op het proefschrift, "Van Turnhoutervoorde tot Strienemonde". Dit werk is een geschiedenis van West-Brabant tijdens de middeleeuwen (400 - 1350 n.Chr.). In dit proefschrift onderzoekt Leenders de herbevolking van West-Brabant nadat dit gebied vanaf de Romeinse tijd ontvolkt was geraakt; de ontwikkeling van dorpen en enkele kleine steden; de incorporatie van de streek in het hertogdom Brabant en het graafschap Holland; en ten slotte de interactie tussen de mens en de natuur in een min of meer vierkant gebied dat wordt begrensd door Willemstad, Geertruidenberg, Turnhout en Antwerpen.Karel Leenders is ook schrijver van het bekende boek “Polders in kaart” over o.a. de Gastelse kaart en het ontstaan van de polders in de Westhoek van Brabant..De lezing gaat over Zevenbergen en dan met name over onderwerpen als de zoutwinning (selnering), het steken van turf en natuurlijk ook de Sint Elizabethvloed, Na deze lezing weet u alles over het ontstaan van de polders rond Zevenbergen.