U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

14 december 2022: Lezing door Kees Machielse

Op woensdag 14 december 2022 om 19:30 organiseert de Heemkundekring in Museum Zevenbergen aan de Zuidhaven 17 in Zevenbergen een lezing door Kees Machielse met als titel "De erfenis van Willem van Oranje in kaart". 

In deze lezing wordt nagegaan hoe de bezittingen van de Oranjes in deze streken werden afgebakend aan de hand van kaarten en hoe die kaarten tot stand kwamen. Een lezing speciaal voor de liefhebber van oud kaartmateriaal. De groep is met opzet klein gehouden om de interactie te bevorderen.

  • Er is plaats voor maximaal 15 bezoekers en u dient zich aan te melden per email via Heemcontact@heemkundezevenbergen.nl. Graag naam, adres en aantal personen vermelden
  • Donateurs van de Heemkundekring hebben voorrang.
  • Als er meer dan 15 inschrijvingen zijn, organiseren we een tweede sessie.
  • Bij minder dan 5 aanmeldingen gaat het niet door.
  • De kosten bedragen € 5,- per persoon en dat is inclusief koffie of thee met een Zevenbergse Slof. Graag contant voldoen op de avond zelf.

3 december 2022: Museum Zevenbergen is het Pietenhuis

Op 3 december 2022 is Museum Zevenbergen zoals altijd geopend van 14 tot 17 uur, maar dan is het ook het Pietenhuis. Er zijn dan Pieten aanwezig en je kunt een formulier voor een speurtocht door Zevenbergen ophalen waarbij je na afloop een kadootje en perpernoten krijgt van een van de Pieten. Kom dus even langs met je ouders op 3 december.


09 november 2022: Oude films van Zevenbergen

Locatie:      Filmzaal Zeven Schakels (1ste verdieping) aan de Kasteelweg
Tijd:            Zaal open: 14:30 uur, begin 15:00 uur
Toegang:   Gratis, maar uitsluitend voor genodigden  !!!!!!!!!!!

Onlangs zijn de originelen van een aantal oude films over Zevenbergen gevonden. Het betreft de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. Prachtige sfeerbeelden van die tijd. De films zijn opnieuw gedigitaliseerd en voor zover mogelijk opgeknapt.

Op deze middag draaien we hele of gedeeltelijke films. Het is de tijd van uw grootouders of overgrootouders, met misschien hier en daar herkenning. 

  


11 november 2022 (18:00 uur), Poteravond

De tweede vrijdag van november, 11 november 2022 dus, hebben we weer  de traditionele Poteravond voor donateurs van de Heemkundekring. 

U kunt zich voor deze maaltijd opgeven door een email te sturen naar:   poteravond@heemkundezevenbergen.nl
onder vermelding van “Poteravond” en uw naam, telefoonnummer en het aantal personen;

 

 


12 november 2022: Aankomst Sinterklaas in het Pietenhuis (Museum Zevenbergen)

Ook in 2022 is Museum Zevenbergen vanaf november weer het Pietenhuis. Sinterklaas komt op zaterdag 12 november aan in Zevenbergen bij het Pietenhuis aan de Zuidhaven 17.

 

 

 

 

 

 

Het museum is op deze dag gesloten voor het publiek !!!!!!!


19 en 20 november 2022: Mogelijk om Sinterklaas te bezoeken in het Pietenhuis

Op zaterdag 19 en zondag 20 november kunnen kinderen weer een bezoek brengen aan Sinterklaas in het Pietenhuis. De organisatie ligt in handen van de Stichting Sinterklaas Zevenbergen en daar moet u zich ook opgeven voor dit bezoek. Neem a.u.b. daarvoor geen contact op met de Heemkundekring, wij faciliteren alleen.

De mogelijkheden om u in te schrijven wordt gecommuniceerd in o.a. de Bode. Als u helemaal op de hoogte wil blijven, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van de Stichting Sinterklaas Zevenbergen via de website.  https://www.sinterklaaszevenbergen.nl/ 

Het museum is op 19 november dus niet geopend voor het publiek !!!!!!!


26 november 2022, 14:00 tot 17:00 uur: Pietenhuis geopend voor bezoek

Op deze zaterdagmiddag is het Pietenhuis (normaal Museum Zevenbergen) op de gewone tijden geopend. Sinterklaas is er dan niet, maar er lopen wel een paar Pieten rond. U kunt dan ook rustig eens het kantoor van de Sint bekijken, zonder dat hij er zelf is. 

Misschien leuk als u het weekend hiervoor niet kon of geen kaartje meer kon bemachtigen. 


Datum nog niet bekend: Lezing over Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss

Deze lezing wordt verzorgd door Arie de Bruin van de Heemkundekring Jan Uten Houte uit Etten Leur.
Locatie:      Zaal Verhoeven, Kerkstraat 8, Zevenbergen
Tijd:            Zaal open: 19:00 uur, begin lezing 19:30 uur
Toegang:    Gratis

Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss werd op 11 november 1841 geboren op het 'Hof' te Oud-Gastel als zesde kind en derde zoon van Ulbo Jetze Heerma van Voss, kantonrechter te Oudenbosch. 

Hij was o.a. directeur van de suikerfabriek van Zwartenberg en woonde in Leur.  Van Voss was ook op technisch gebied vooruitstrevend. Al in 1876 werd de oude methode om met persen suiker uit de bieten te halen verlaten en werd in zijn fabriek een cirkelvormige diffusiebatterij geïnstalleerd, die een veel hoger rendement gaf. Van Voss ging zelf naar Bohemen om de werking daarvan te leren.

Zijn suikerfabriek was een van de eerste met elektrisch licht en telefoon. De erkenning van zijn technisch inzicht kwam in 1919 toen de Technische Vereeniging van Beetwortelsuikerfabrikanten en Raffinadeurs hem tot erelid benoemde. Tevens richtte de vereniging het Heerma van Voss-Fonds op, bedoeld als ondersteuning van onderzoek op chemisch gebied en dan vooral met betrekking tot suiker. Van Voss doneerde het geld hiervoor.

Hij was een sociaal werkgever en adviseur van de Nederlandse regering.  Maar hij werd het meest beroemd doordat hij als eerste in Nederland een vliegtuig liet opstijgen en wel in Etten Leur. Dit om zijn interesse voor de techniek te onderstrepen.